МУЗИКАТА Е УМЕТНОСТ НА ВРЕМЕТО 3, ЛП ФИЛМ ЛАЈБАХ

МУЗИКАТА Е УМЕТНОСТ НА ВРЕМЕТО 3, ЛП ФИЛМ ЛАЈБАХ

ноември 15, 2018
во Категорија: 15.11. (четврток), cinedays2018, Музички документарни филмови
3950 13
МУЗИКАТА Е УМЕТНОСТ НА ВРЕМЕТО 3, ЛП ФИЛМ ЛАЈБАХ

MUSIC IS THE ART OF TIME 3, LP FILM LAIBACH
GLAZBA JE ČASOVNA UMETNOST 3, LP FILM LAIBACH

Igor Zupe

15. 11. | 22:00 | Џебно кино МКЦ

Времетраење / Runtime: 52’
Држава / Country: Словенија / Slovenia
Јазик / Language: Словенечки, англиски / Slovenian, English
Премиера / Release Date: 12 јуни 2018 (Словенија) / 12 June 2018 (Slovenia)

Режија / Director: Igor Zupe
Сценарио / Writers: Igor Bašin, Igor Zupe
Продуцент / Produced by: Viva Videnović
Музика / Music by: Laibach
Продукција / Production Company: Nord Cross Production
Кинематограф/ Cinematography by: Nejc Saje
Монтажа / Film Editing by: Lukas Miheljak
Улоги / Cast: Marjan Benčina, Milan Fras, Dejan Knez, Andrej Lupinc, Ivan Jani Novak, Fritz Catlin, Mladen Dolar, Aldo Ivančič, Lado Jakša, Iain McNay, Daniel Miller, Igor Vidmar, Roman Uranjek, Ditterich von Euler-Donnersperg, Dragan Živadinov

Еднаш одамна, музиката успеа да го промени светот. Серијалот документарни филмови „Музиката е уметност на времето“ зборува за тоа време и албумите што успеале да го променат.
Овој трет дел од серијалот се фокусира на случувањата околу Лајбах во Југославија и Европа помеѓу 1980 и 1985 г., период што се протега од првиот настап на бендот до објавувањето на нивниот деби албум во Словенија.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Grossmann Fantastic Film and Wine Festival – Special Jury Mention – Music Documentary (Igor Zupe);
Festival DORF; Festival of Slovenian Film