МРЗЛИВЕЦ

МРЗЛИВЕЦ

ноември 12, 2018
во Категорија: 12.11. (понеделник), cinedays2018, СинеБалкан
4145 13
МРЗЛИВЕЦ

LAZY GUY
LIJENŠTINA

Aleksa Stefan Radunović

12. 11. | 19:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 84’
Држава / Country: Црна Гора / Montenegro
Јазик / Language: Црногорски / Montenegrian
Премиера / Release Date: 26 јули 2018 (Хрватска) / 26 July 2018 (Croatia) – Motovun Film Festival

Режија / Director: Aleksa Stefan Radunović
Сценарио / Writers:
Aleksa Stefan Radunović
Продуцент / Produced by:
Andisheh Namvari
Музика / Music by:
Gavrilo Radunović
Кинематографер / Cinematography by:
Galen Humber
Монтажа / Film Editing by:
Dejan Urošević
Улоги / Cast:
Savo Šćepanović, Milica Šćepanović, Tatijana Marinović, Sejfo Seferović, Vuk Sandić, Saša Radunović, Veljko Tošković, Ilija Redžić

„Мрзливец“ е поглед на животот на голем број млади и нивните семејства во главниот град на Црна Гора, Подгорица. Преку приказната за еден млад човек, кој се мачи да најде работа, филмот се обидува да ги прикаже културата, економските услови во земјата и тоа како нормализацијата на корупцијата и нечесноста води до очај и апатија. Насловот се однесува на стереотипот на Црногорците како мрзеливи луѓе. Преку искуството на главниот лик, кој се бори против хроничната немаштија и разочараност, во средина, која речиси и да не познава просперитет, треба да ја увидиме погрешноста на таквата етикета.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Montenegro Film Festival – Special Jury Prize;
Omladinski Film Festival Sarajevo – Best Film – The Biggest 5 Selection;

Motovun Film Festival