МОНТИ ПАЈТОН И СВЕТИОТ ГРАЛ

12-11-2019
in Category: Monty Python
МОНТИ ПАЈТОН И СВЕТИОТ ГРАЛ

МОНТИ ПАЈТОН И СВЕТИОТ ГРАЛ

MONTY PYTHON AND THE HOLY GRAIL

Terry Gilliam, Terry Jones


12.11. 22:00 Џебно кино
Држава / Country: Велика Британија / United Kingdom
Јазик / Language: Англиски, француски, латински / English, French, Latin
Времетраење / Runtime: 91’
Премиера / Release Date:
14 March 1975 (САД / USA)

 

Режија / Director:
Terry Gilliam, Terry Jones
Сценарио / Writers:
Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin
Кинематографер /
Cinematography by:
Terry Bedford
Монтажа / Film Editing by:
John Hackney
Улоги / Cast:
Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Carol Cleveland, Connie Booth, Neil Innes, Bee Duffell, John Young, Rita Davies, Sandy Johnson
Продуцент / Produced by:
Mark Forstater, Michael White
Музика / Music by:
DeWolfe, Neil Innes
Продукција / Production Company:
Python (Monty) Pictures, Michael White Productions, National Film Trustee Company

 


Хумористична сатира на тешкиот живот во Средниот век раскажана преку приказната за кралот Артур и врамена од современа истрага за убиство. Кога легендарниот крал на Британците тргнува со своите витези во потрага по Светиот грал, се соочуваат со разни ужаси, вклучувајќи еден истраен Црн Витез, триглав џин, витези што љубат грмушки, опасниот замок Антракс, зајак убиец, куќа со девици и неколку безобразни Французи.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
European Film Awards 2001 – Lifetime Achievement Award;
Online Film & Television Association – OFTA Film Hall of Fame;
Old Town Taito International Comedy Film Festival 2011, War on Screen International Film Festival 2013