МОЈОТ ГОДАР

МОЈОТ ГОДАР

ноември 15, 2017
во Категорија: 15.11. (среда), 16.11. (четврток), cinedays2017, Гала Премиера
2579 9
МОЈОТ ГОДАР

LE REDOUTABLE
REDOUBTABLE
Michel Hazanavicius

15. 11. | 20:00 | кино Милениум

16. 11. | 17:30 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 107’
Држава / Country: Франција, Мјанмар / France, Myanmar
Јазик / Language: Француски, англиски / French, English

Режија / Director: Michel Hazanavicius
Сценарио / Writers: Michel Hazanavicius (screenplay), Anne Wiazemsky (autobiography)
Продуцент / Produced by: Michel Hazanavicius, Florence Gastaud, Riad Sattouf
Музика / Music by: Atli Örvarsson
Продукција / Production Company: Les Compagnons du Cinéma
Кинематограф / Cinematography by: Guillaume Schiffman
Монтажа / Film Editing by: Michel Hazanavicius, Anne-Sophie Bion
Улоги / Cast: Luis Garrel, Stacy Martin, Berenice Bejo, Micha Lescot, Gregory Gadebois

Париз, 1967 г. Жан-Лук Годар, водечкиот филмаџија на неговата генерација, го снима филмот „Кинезинка“ со жената што ја сака, Ана Вијаземски, која е 20 години помлада од него. Тие се среќни, привлечни и вљубени. Се венчаваат. Но приемот на филмот отвора процес на длабоко самоиспитување кај Жан-Лук. Настаните од мај 1968 г. само ќе го зајакнат овој процес и ќе ја зголемат кризата што го зафаќа режисерот. Длабоко вкоренетите конфликти и недоразбирања ќе го променат засекогаш. Револуционерен, необичен, деструктивен, генијален, тој ќе ги следи своите избори и верувања до критичниот момент.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Cannes Film Festival; Munich International Film Festival; Moscow International Film Festival

Прозорец кон францускиот филм
Во соработка со Француски културен центар Скопје