МИЛОСТ БОЖЈА

08-11-2019
in Category: Гала премиери
МИЛОСТ БОЖЈА

МИЛОСТ БОЖЈА

BY THE GRACE OF GOD
GRACE A DIEU

Francois Ozon


8.11. 22:00 кино Милениум
Држава / Country: Франција, Израел, Германија / France, Israel, Germany
Јазик / Language: Француски, хебрејски, англиски / French, Hebrew, English
Времетраење / Runtime: 123’
Премиера / Release Date:
13 February 2019 (Германија / Germany) – Berlin International Film Festival

 

Режија / Director:
Francois Ozon
Сценарио / Writers:
Francois Ozon
Кинематографер /
Cinematography by:
Manu Dacosse
Монтажа / Film Editing by:
Laure Gardette
Улоги / Cast:
Melvil Poupaud, Denis Menochet, Swann Arlaud, Eric Caravaca, Francois Marthouret, Bernard Verley, Martine Erhel, Josiane Balasko
Продуцент / Produced by:
Eric Altmayer, Nicolas Altmayer
Музика / Music by:
Evgueni Galperine, Sacha Galperine
Продукција / Production Company:
Mandarin Production

 


Александре живее со сопругата и децата во Лион. Еден ден случајно открива дека свештеникот што го злоупотребувал како момче, сѐ уште работи со млади луѓе. Одамна потиснатите сеќавања излегуваат на површина. Загрижен, Александре најпосле наоѓа храброст да преземе акција против човекот. Потрагата по други жртви на свештеникот, кој е високо почитуван во областа, го води Александре до Франсоа и Емануел. Секој од тројцата мажи има различни душевни проблеми. И секој од нив ќе мора да се избори со демоните од своето минато со цел да се справи со длабоките последици на овој процес. Основањето на организацијата за самопомош, „Ослободениот збор“, е само првиот чекор.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Berlin International Film Festival – Silver Berlin Bear (Francois Ozon);
Las Palmas Film Festival – Best Actor (Melvil Poupaud, Denis Menochet, Swann Arlaud);
Istanbul Film Festival, Hong Kong International Film Festival, Jerusalem Film Festival, San Diego International Film Festival, Chicago International Film Festival