МАТАНГИ/МАЈА/М.И.А.

МАТАНГИ/МАЈА/М.И.А.

ноември 8, 2018
во Категорија: 8.11. (четврток), cinedays2018, Музички документарни филмови
4012 14
МАТАНГИ/МАЈА/М.И.А.

MATANGI/MAYA/M.I.A.
Steve Loveridge

08. 11. | 21:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 96’
Држава / Country: Велика Британија, САД / United Kingdom, USA
Јазик / Language: Англиски / English
Премиера / Release Date: 21 јануари 2018 (САД) / 21 January 2018 (USA) – Sundance Film Festival

Режија / Director: Steve Loveridge
Продуцент / Produced by: Paul Mezey, Lori Cheatle, Andrew Goldman, Steve Loveridge
Музика / Music by: Dhani Harrison, Paul Hicks
Продукција / Production Company: Cinereach, Hard Working Movies, Doc Society
Монтажа / Film Editing by: Cinereach, Hard Working Movies, Doc Society
Улоги / Cast: M.I.A.

Започнува како Матанги. Како ќерка на основачот на шриланечките вооружени Тамилски бунтовници, се крие од владата за време на мачната и крвава граѓанска војна. Кога нејзиното семејство пребегнува во Британија, станува Маја, прерано созреана и креативна тинејџерка емигрантка во Лондон. На крај, светот ја запознава како М.И.А. кога се пробива на глобалната сцена, откако креира целина од повеќе различни идентитети што ги собрала од секој агол на нејзиното патешествие; звучна цртанка во која се мешаат тамилската политика, панкот на уметничката школа, хип-хоп ритмите и непоколебливиот, исклучително самоуверен глас на растечката мултикултурна младина.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Sundance Film Festival – Special Jury Prize – World Cinema – Documentary (Steve Loveridge, M.I.A.);
IndieLisboa International Independent Film Festival – Indiemusic Schweppes Award (Steve Loveridge, M.I.A.);
Berlin International Film Festival; Seattle International Film Festival; Biografilm Festival; Beat Film Festival; Sydney Film Festival; New Zealand International Film Festival