ЛОРО

ЛОРО

ноември 14, 2018
во Категорија: 14.11. (среда), 15.11. (четврток), cinedays2018, Гала Премиера
4397 15
ЛОРО

LORO
Paolo Sorentino

14. 11. | 20:00 | кино Милениум
15. 11. | 17:30 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: Дел 1 – 145’ / Дел 2 – 110’
Држава / Country: Италија, Франција / Italy, France
Јазик / Language: Италијански / Italian
Премиера / Release Date: 24 април 2018 (Италија) / 24 April 2018 (Italy) – Act 1
10 мај 2018 (Италија) / 10 May 2018 (Italy) – Act 2

Режија / Director: Paolo Sorentino
Сценарио / Writers: Paolo Sorentino, Umberto Contarello
Продуцент / Produced by: Carlotta Calori, Francesca Cima, Nicola Giuliano, Viola Prestieri
Музика / Music by: Lele Marchitelli
Продукција / Production Company: Indigo Film
Кинематограф/ Cinematography by: Luca Bigazzi
Монтажа / Film Editing by: Cristiano Travaglioli
Улоги / Cast: Toni Servillo, Elena Sofia Ricci, Riccardo Scamarcio, Kasia Smutniak, Fabrizio Bentivoglio, Euridice Axen

Филм за животот на Силвио Берлускони. Сместен главно во неговата луксузна резиденција на Сардинија, филмот преку делумно фиктивни настани ни ги прикажува личноста на Берлускони, неговата политичка кариера, скандалите, односот со сопругата и неговото двозначно наследство. Насловот „Loro“ на италијански значи „Тие“, но исто така претставува и игра на зборови со l’oro што значи „злато“.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Italian National Syndicate of Film Journalists – Guglielmo Biraghi Award (Euridice Axen), Silver Ribbon for Best Actress (Elena Sofia Ricci), Best Screenplay (Paolo Sorrentino, Umberto Contarello), Best Supporting Actor (Riccardo Scamarcio), Best Supporting Actress (Kasia Smutniak)