ЉУБОВТА НА ЕДНА РУСКОСА

ЉУБОВТА НА ЕДНА РУСКОСА

ноември 13, 2018
во Категорија: 13.11. (вторник), cinedays2018, Ретроспектива: Милош Форман
3886 14
ЉУБОВТА НА ЕДНА РУСКОСА

LOVES OF A BLONDE
LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY

Miloš Forman

13. 11. | 22:00 | Џебно кино МКЦ

Времетраење / Runtime: 88’
Држава / Country: Чехословачка / Czechoslovakia
Јазик / Language: Чешки / Czech
Премиера / Release Date: 26 август 1965 (Италија) / 26 August 1965 (Italy) – Venice Film Festival

Режија / Director: Miloš Forman
Сценарио / Writers: Jaroslav Papoušek, Miloš Forman, Ivan Passer
Продуцент / Produced by: Doro Vlado Hreljanovic, Rudolf Hájek
Музика / Music by: Evžen Illín
Продукција / Production Company: Filmové studio Barrandov, CBK, Sebor
Кинематограф/ Cinematography by: Miroslav Ondříček
Монтажа / Film Editing by: Miloslav Hajek
Улоги / Cast: Hana Brejchová, Vladimír Pucholt, Vladimír Mensík, Ivan Kheil, Jiri Hruby, Milada Jezkova, Josef Sebanek

Навидум баналната приказна на филмот следи епизода од животот на една наивна приправничка од интернат за девојчиња, која ќе биде заведена од страна на пијанистот Милда за време на една игранка во мало гратче. Откако ќе ја помине ноќта со него, се решава да оди да го посети во Прага. За жал, таму не ја чека никој.
Горчливо-слатката приказна ги истакнува трагикомичните апсурди на социјализмот во 60-те години во Чехословачка. Исто така нуди и увид во поуниверзалната тема на кревкоста на младите во пост-пубертетскиот период и беспомошноста на нивните родители.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Bodil Awards – Best European Film (Miloš Forman);
Jussi Awards – Best Foreign Director (Miloš Forman);
Venice Film Festival; Adelaide Film Festival; Sevilla International Film Festival; Midnight Sun Film Festival; Karlovy Vary International Film Festival