ЛИЛИЈАН

09-11-2019
in Category: Официјална селекција
ЛИЛИЈАН

ЛИЛИЈАН

LILLIAN

Andreas Horvath


09.11. 21:00 кино Фросина
Држава / Country: Австрија / Austria
Јазик / Language: Англиски, руски / English, Russian
Времетраење / Runtime: 128’
Премиера / Release Date:
20 May 2019 (Франција / France) – Cannes Film Festival

 

Режија / Director:
Andreas Horvath
Сценарио / Writers:
Andreas Horvath
Кинематографер /
Cinematography by:
Andreas Horvath
Монтажа / Film Editing by:
Michael Palm, Andreas Horvath
Улоги / Cast:
Patrycja Planik
Продуцент / Produced by:
Ulrich Seidl
Музика / Music by:
Andreas Horvath
Продукција / Production Company:
Seidl Film Produktion

 


Лилијан, емигрантка во Њујорк на која ѝ истекува визата, решава да се врати пеш до родната Русија. Решително тргнува на долгото патување. Патувачки филм низ цела САД до студените температури на Алјаска. Хроника за едно бавно исчезнување.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Art Film Festival – Blue Angel – Best Female Performance (Patrycja Planik);
Oldenburg Film Festival – Seymour Cassel Award – Outstanding Performance by an Actress (Patrycja Planik);
Best Film Award from Young Jury of Montelimar International Film Festival;
Special Prize & Best Director at ORENBURG, XII International Film Festival “East&West. Classics and Avant Garde”;
Cannes Film Festival, Karlovy Vary International Film Festival