КУЌАТА НА АГА

13-11-2019
in Category: СинеБалкан
КУЌАТА НА АГА

КУЌАТА НА АГА

AGA’S HOUSE
SHPIA E AGËS

Lendita Zeqiraj


13.11. 19:00 кино Фросина
Држава / Country: Косово, Хрватска, Франција, Албанија / Kosovo, Croatia, France, Albania
Јазик / Language: Албански / Albanian
Времетраење / Runtime: 107’
Премиера / Release Date:
28 June 2019 (Чешка / Czech Republic) – Karlovy Vary International Film Festival

 

Режија / Director:
Lendita Zeqiraj
Сценарио / Writers:
Lendita Zeqiraj
Кинематографер /
Cinematography by:
Sofian El Fani
Монтажа / Film Editing by:
Kreshnik Keka Berisha, Thomas Marchand
Улоги / Cast:
Arti Lokaj, Rozafa Celaj, Adriana Matoshi, Basri Lushtaku, Melihate Qena, Egla Ceno, Shengyl Ismaili, Rebeka Qena, Laura Buna, Molike Maxhuni
Продуцент / Produced by:
Bujar Kabashi
Продукција / Production Company:
n’Art Films, Woof Films, Sacrebleu Productions, Ska-Ndal Production, SY13

 


Емотивен приказ на животите на пет жени низ очите на деветгодишно момче, кое трага по неговиот исчезнат татко.
Деветгодишниот Ага живее со мајка му и четири други жени на зафрленa планинска локација во Косово. Ага се обидува да заработи со продажба на цигари, но главна цел му е да продолжи да го бара исчезнатиот татко. Единствената машка фигура во неговиот живот е Цера, кој е брутален и суров и покрај тоа што го варди Ага, кој е премногу млад за да разбере зошто живее на таква локација само со жени. Кога наеднаш излегува еден неочекуван итен случај, Ага е приморан да помогне и тоа доведува до низа настани што ќе му ја разоткријат вистината.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Karlovy Vary International Film Festival – FEDEORA Award – Special Mention (Lendita Zeqiraj, Bujar Kabashi);
Duhok International Film Festival, Manaki Brothers – International Cinematographers’ Film Festival, Calgary Film Festival