КУБАНСКАТА ПЕТОРКА

09-11-2019
in Category: Гала премиери
КУБАНСКАТА ПЕТОРКА

КУБАНСКАТА ПЕТОРКА

WASP NETWORK

Olivier Assayas


9.11. 17:30 кино Милениум

 


Држава / Country: Франција, Шпанија, Белгија, Бразил / France, Spain, Belgium, Brazil
Јазик / Language: Англиски, шпански / English, Spanish
Времетраење / Runtime: 123’
Премиера / Release Date:
1 September 2019 (Италија / Italy) – Venice International Film Festival

 

Режија / Director:
Olivier Assayas
Сценарио / Writers:
Olivier Assayas
Кинематографер /
Cinematography by:
Yorick Le Saux, Denis Lenoir
Монтажа / Film Editing by:
Simon Jacquet
Улоги / Cast:
Penelope Cruz, Edgar Ramirez, Gael Garcia Bernal, Wagner Moura, Ana de Armas, Leonardo Sbaraglia
Продуцент / Produced by:
Charles Gilibert, Lourenço Sant’ Anna, Rodrigo Teixeira
Музика / Music by:
Eduardo Cruz
Продукција / Production Company:
CG Cinema, Nostromo Pictures, RT Features, Scope Pictures

 


Хавана, декември 1990 година. Рене Гонзалес, кубански пилот, краде авион и бега од земјата, оставајќи ги зад себе саканата сопруга и ќерката. Тој започнува нов живот во Мајами, а набрзо му се придружуваат други кубански дисиденти, и сите заедно работат кон дестабилизација на режимот на Кастро.
Заснован на вистинска приказна.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Deauville Film Festival – Prix du 45E festival du cinema americain de dauville (Olivier Assayas);
Venice International Film Festival, Toronto International Film Festival, San Sebastian Film Festival, New York Film Festival, Zurich Film Festival, Busan International Film Festival, London Film Festival