КРОТКА ЖЕНА

КРОТКА ЖЕНА

ноември 15, 2017
во Категорија: 15.11. (среда), 16.11. (четврток), cinedays2017, Гала Премиера
2522 8
КРОТКА ЖЕНА

KROTKAYA
A GENTLE CREATURE
Sergei Loznitsa

15. 11. | 22:00 | кино Милениум

16. 11. | 15:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 143’
Држава / Country: Франција / France
Јазик / Language: Руски / Russian

Режија / Director: Sergei Loznitsa
Сценарио / Writers: Sergei Loznitsa
Продуцент / Produced by: Marianne Slot
Продукција / Production Company: Slot Machine, Arte France Cinéma
Кинематограф / Cinematography by: Oleg Mutu
Монтажа / Film Editing by: Danielius Kokanauskis
Улоги / Cast: Vasilina Makovtseva, Valeriu Andriuta, Sergei Kolesov, Dmitry Bykovsky, Boris Kamorzin

Жена живее сама во периферијата на село во Русија. Еден ден ѝ стигнува пакет, кој таа го испратила на нејзиниот сопруг затвореник, означен со „да се врати на испраќачот“. Збунета и изненадена, на жената не ѝ преостанува ништо друго, освен да отпатува до затворот, кој се наоѓа во далечен дел од земјата, во потрага по објаснување. Така започнува приказната за борба против непробојната тврдина, замокот каде што владеат силите на социјалното зло. Пркосејќи на насилството и понижувањето, спротивставувајќи се на сите противници, нашата протагонистка започнува слепа потрага по правда.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Cannes Film Festival; Munich International Film Festival; Golden Apricot International Film Festival