КЕИФ (МАКЕДОНСКА ЧАЛГИСКА ТРАДИЦИЈА)

КЕИФ (МАКЕДОНСКА ЧАЛГИСКА ТРАДИЦИЈА)

КЕИФ (МАКЕДОНСКА ЧАЛГИСКА ТРАДИЦИЈА)

KEIF (MACEDONIAN CHALGIA TRADITION)

Blaze Dulev


11.11. 21:00 кино Фросина
Држава / Country: Северна Македонија / North Macedonia
Јазик / Language: Македонски / Macedonian
Времетраење / Runtime: 94’
Премиера / Release Date:
11 November (Северна Македонија / North Macedonia) – CINEDAYS Festival of European film

 

Режија / Director:
Blaze Dulev
Сценарио / Writers:
Risto Soluncev
Кинематографер /
Cinematography by:
Goran Naumovski
Монтажа / Film Editing by:
Blaze Dulev
Продуцент / Produced by:
Vladimir Stojcevski, Goran Stojilkovic
Дизајнер на звук / Sound Designer:
Darko Spasovski Packi
Продукција / Production Company:
Award Film & Video

 


Македонската чалгија е вкоренета во музичкиот код на многу генерации. Оваа музика претставува основа и структура за многу современи музички форми и исто така претставува карактеристичен феномен што го спојува фолклорот со наследството на музичката традиција на Истанбул, т.е. со византиската црковна музика и со класичната отоманска во еднo, кореспондирајќи со осмогласието и макамскиот систем. Филмот го следи развојот на чалгијата во Македонија, западните влијанија, резултатите од оваа синтеза и секако, нејзиното појавување во денешниот контекст, преку интервјуа со македонски музичари, но и светски познати уметници како Кудси Ерѓунер, Омар Фарук Текбилек, Ѓунај Челик, Симон Шахин итн.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
CINEDAYS Festival of European film