ИРАНСКИ РЕЈВ

ИРАНСКИ РЕЈВ

ноември 10, 2018
во Категорија: 10.11. (сабота), cinedays2018, Музички документарни филмови
3934 13
ИРАНСКИ РЕЈВ

RAVING IRAN
Susanne Regina Meures

10. 11. | 22:00 | Џебно кино МКЦ

Времетраење / Runtime: 84’
Држава / Country: Швајцарија / Switzerland
Јазик / Language: Персиски, англиски, германски / Persian, English, German
Премиера / Release Date: 30 јули 2016 (Мексико) / 30 July 2016 (Mexico) – Guanajuato International Film Festival

Режија / Director: Susanne Regina Meures
Сценарио / Writers: Susanne Regina Meures
Продуцент / Produced by: Christian Frei
Музика / Music by: Ghazal Shakeri, Blade&Beard, Riko Forinson, Roland Widmer, Stefan Willenebber
Продукција / Production Company: Christian Frei Filmproductions
Кинематограф/ Cinematography by: Christian Frei Filmproductions
Монтажа / Film Editing by: Rebecca Trösch
Улоги / Cast: Anoosh Rakizade, Arash Shadram

Ануш и Араш се во центарот на техеранската андерграунд техно сцена. Уморни од криење од полицијата и од стагнацијата во кариерата, организираат една последна откачена техно рејв журка среде опасностите на пустината. Назад во Техеран, си ја пробуваат среќата да си го продадат нелегално издадениот албум без дозвола. Кога Ануш е уапсен, се чини дека нема надеж. Но, потоа добиваат повик од најголемиот фестивал за техно музика на светот. Откако слетуваат во Швајцарија, маглата на моменталната еуфорија наскоро се крева кога ќе се соочат со сериозноста на ситуација.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Filmfestival Kitzbuehel – Best Documentary;
Zurich Film Awards – Documentary Film;
Guanajuato International Film Festival; International Documentary Festival Amsterdam; Movies That Matter Festival; Docs Against Gravity Film Festival; Budapest International Documentary Festival