ХОТЕЛ ЈУГОСЛАВИЈА

ХОТЕЛ ЈУГОСЛАВИЈА

ноември 9, 2018
во Категорија: 9.11. (петок), cinedays2018, Специјална проекција
4237 13
ХОТЕЛ ЈУГОСЛАВИЈА

HOTEL JUGOSLAVIJA
Nicolas Wagnières

9. 11. | 17:00 | кино Фросина
* Бесплатна проекција

Времетраење / Runtime: 78’
Држава / Country: Швајцарија / Switzerland
Јазик / Language: Француски, српски / French, Serbian
Премиера / Release Date: 21 октомври 2017 (Бразил) / 21 October 2017 (Brasil) – São Paulo International Film Festival

Режија / Director: Nicolas Wagnières
Сценарио / Writers: Nicolas Wagnières
Продуцент / Produced by: Benjamin Poumey
Музика / Music by: Filippo Gonteri
Продукција / Production Company:
C-Side Productions
Кинематографер / Cinematography by: Denis Jutzeler, Benoït Peverelli
Монтажа / Film Editing by: Damian Plandolit
Улоги / Cast: Nicolas Wagnières

Изграден во Нов Белград во 1969 година, хотелот „Југославија“ беше митско место. Тој беше и симбол и сведок на разните моменти што ја обликуваа поранешна Југославија: од Тито до Милошевиќ, од социјализам до национализам, од бомбардирањата на НАТО до корумпиран економски либерализам. Денес, тој сѐ уште го прогонува белградскиот пејзаж, како одраз на едно српско општество во потрага по нови достигнувања. Со ова патување низ времето и просторот на зградата, режисерот, кој е Југословен по мајка, но роден во Швајцарија, ја истражува колективната потсвест, како и делови на сопствениот идентитет.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
São Paulo International Film Festival; Berlin International Film Festival; Taiwan International Documentary Film Festival; Thessaloniki Documentary Film Festival; Architecture Film Festival Rotterdam