ГРАНИЦИ, ДОЖДОВИ

ГРАНИЦИ, ДОЖДОВИ

ноември 10, 2018
во Категорија: 10.11. (сабота), cinedays2018, СинеБалкан
3995 14
ГРАНИЦИ, ДОЖДОВИ

BORDERS, RAINDROPS
GRANICE, KIŠE

Nikola Mijović, Vlastimir Sudar

10. 11. | 19:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 93’
Држава / Country: Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија, Велика Британија, Шведска / Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Serbia, UK, Sweden
Јазик / Language: Српски / Serbian
Премиера / Release Date: 13 август 2017 (Босна и Херцеговина) / 13 August 2018 (Bosnia and Herzegovina) – Sarajevo Film Festival

Режија / Director: Nikola Mijović, Vlastimir Sudar
Сценарио / Writers: Nikola Mijović, Vlastimir Sudar
Продуцент / Produced by: Vlastimir Sudar, Andrijana Stojković, Nikola Mijović, Predrag Karlo Kalezić, Goran Đikić, Vlado Ljevar
Продукција / Production Company: Balkan Kino, Montenegro Max Films, Oscar Film, Media Plus
Кинематографер / Cinematography by: Miloš Jaćimović
Монтажа / Film Editing by: Aleksander Fry
Улоги / Cast: Kristina Stevović, Vahidin Prelić, Robert Budak, Nedeljko Milović, Ognjen Vujović, Momo Pićurić

Јагода, млада девојка од градот, оди на посета кај нејзиното пошироко семејство, кое живее на Стара планина, високо над Јадранското море. Нејзините роднини живеат во ненаселени села, неодамна разделени од новоформираните граници, создадени од распадот на Југославија.
Приказната се одвива во неодамна поделен простор и ова се согледува во наративната структура на филмот, кој е поделен на два дела и епилог. Јагода создава врска помеѓу двете семејства разделени со границата и преку нејзиниот карактер двете приказни се вклопуваат во органска целина. Нејзиното присуство носи љубов и надеж, кои им помагаат на нејзините роднини да се соочат со нивните проблеми и да најдат мир и помирување во еден сѐ поподелен свет.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Sarajevo Film Festival; Niš Film Festival; Montréal Film Festival; Raindance Film Festival