ФАВОРИТКАТА

ФАВОРИТКАТА

ноември 16, 2018
во Категорија: 16.11. (петок), 17.11. (сабота), cinedays2018, Гала Премиера
4487 16
ФАВОРИТКАТА

THE FAVOURITE
Yorgos Lanthimos

16. 11. | 20:00 | кино Милениум
17. 11. | 15:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 120’
Држава / Country: Ирска, Велика Британија, САД / Ireland, United Kingdom, USA
Јазик / Language: Англиски / English
Премиера / Release Date: 30 август 2018 (Италија) / 30 August 2018 (Italy) – Venice Film Festival

Режија / Director: Yorgos Lanthimos
Сценарио / Writers: Deborah Davis, Tony McNamara
Продуцент / Produced by: Ceci Dempsey, Ed Guiney, Yorgos Lanthimos, Lee Magiday
Продукција / Production Company: Element Pictures, Scarlet Films, Film4, Waypoint Entertainment
Кинематограф/ Cinematography by: Robbie Ryan
Монтажа / Film Editing by: Yorgos Mavropsaridis
Улоги / Cast: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, Mark Gatiss, James Smith, Jenny Rainsford

Ран 18 век. Англија е во војна со Франција. Но, и покрај тоа, трките со патки и јадењето ананас се во полн ек. Кревката Кралица Ана е на тронот и нејзината блиска пријателка Леди Сара ја води земјата наместо неа, додека истовремено се грижи за лошото здравје на Ана и нејзиниот променлив карактер. Кога пристигнува новата слугинка Абигејл, нејзиниот шарм веднаш ја освојува Сара. Сара ја зема Абигејл под своја закрила, а Абигејл во тоа гледа шанса да се врати на своите аристократски корени. Бидејќи воените политики ѝ одземаат премногу време на Сара, Абигејл го презема нејзиното место како придружничка на Кралицата. Нивното пријателство ѝ отвора шанса да си ги исполни амбициите и таа нема да дозволи некоја жена, маж, политика или зајак да ѝ застане на патот.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Venice Film Festival – Grand Special Jury Prize (Yorgos Lanthimos), Volpi Cup – Best Actress;
New York Film Festival; Hamburg Film Festival; Vancouver International Film Festival; San Diego International Film Festival; London Film Festival; Chicago International Film Festival