ДУШИЧКА

11-11-2019
in Category: Официјална селекција
ДУШИЧКА

ДУШИЧКА

PAPICHA

Mounia Meddour


11.11. 19:00 кино Фросина
Држава / Country: Франција, Алжир, Белгија, Катар / France, Algeria, Belgium, Qatar
Јазик / Language: Француски, арапски / French, Arabic
Времетраење / Runtime: 106’
Премиера / Release Date:
17 May 2019 (Франција / France) – Cannes Film Festival

 

Режија / Director:
Mounia Meddour
Сценарио / Writers:
Mounia Meddour, Fadette Drouard
Кинематографер /
Cinematography by:
Leo Lefevre
Монтажа / Film Editing by:
Damien Keyeux
Улоги / Cast:
Lyna Khoudri, Shirine Boutella, Amira Hilda Douaouda, Zahra Doumandji, Yasin Houicha
Продуцент / Produced by:
Xavier Gens, Gregoire Gensollen, Patrick Andre, Belkacem Hadjadj
Музика / Music by:
Robin Coudert
Продукција / Production Company:
The Ink Connection, High Sea Production, Tayda Film

 


Алжир, деведесеттите години на минатиот век. Неџма, осумнаесетгодишна студентка со страст за моден дизајн одбива да дозволи трагичните настани од Алжирската граѓанска војна да ја попречат во секојдневниот живот и ноќните излегувања со нејзината другарка Васила. Како што општеството станува сѐ поконзервативно, таа ги одбива новите забрани поставени од радикалите и решава да се бори за својата слобода и независност преку поставување модна ревија.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Cannes Film Festival, El Gouna International Film Festival, Valladolid International Film Festival, Karlovy Vary International Film Festival, Festival du Film Francophone d’Angoulême