ДРУГАТА СТРАНА НА НАДЕЖТА

ДРУГАТА СТРАНА НА НАДЕЖТА

ноември 17, 2017
во Категорија: 17.11. (петок), cinedays2017, Гала Премиера
2423 9
ДРУГАТА СТРАНА НА НАДЕЖТА

TOIVON TUOLLA PUOLEN
THE OTHER SIDE OF HOPE
Aki Kaurismaki

17. 11. | 22:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 100’
Држава / Country: Финска, Германија / Finland, Germany
Јазик / Language: Фински, арапски, англиски, шведски / Finnish, Arabic, English, Swedish

Режија / Director: Aki Kaurismaki
Сценарио / Writers: Aki Kaurismaki
Продуцент / Produced by: Aki Kaurismaki
Продукција / Production Company: Sputnik
Кинематограф / Cinematography by: Timo Salminen
Монтажа / Film Editing by: Samu Heikkilä
Улоги / Cast: Dome Karukoski, Ville Virtanen, Kati Outinen, Sakari Kuosmanen, Tommi Korpela, Sherwan Haji

Калид пристига на пристаништето во Хелсинки сокриен во контејнер за јаглен, бегајќи од војната во Сирија за да побара азил во Финска. Зачуден и фрустриран од монолитната администрација на којашто ќе наиде во прифатниот центар, решава да побегне и се упатува кон улиците на Хелсинки. Таму го запознава Викстром, поранешен продавач на кошули, кој неодамна ја оставил неговата жена алкохоличарка и започнал нов живот како ерген и сопственик на ресторан. Заедно, тие си помагаат еден на друг за да се справат со неволјите со кои ќе се соочат во овие непознати и честопати збунувачки нови светови.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Berlin International Film Festival – Silver Berlin Bear for Best Director; Dublin Film Critics Circle Awards – DFCC for Best Actor; Munich Film Festival – German Cinema Award for Peace – Best International Director