ДОГМЕН

ДОГМЕН

ноември 16, 2018
во Категорија: 16.11. (петок), cinedays2018, Гала Премиера
4350 13
ДОГМЕН

DOGMAN
Matteo Garrone

16. 11. | 22:30 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 102’
Држава / Country: Италија, Франција / Italy, France
Јазик / Language: Италијански / Italian
Премиера / Release Date: 16 мај 2018 (Франција) / 16 May 2018 (France) – Cannes Film Festival

Режија / Director: Matteo Garrone
Сценарио / Writers: Matteo Garrone, Ugo Chitti, Massimo Gaudioso, Maurizio Braucci
Продуцент / Produced by: Paolo Del Brocco, Matteo Garrone, Jean Labadie, Jeremy Thomas
Музика / Music by: Michele Braga
Продукција / Production Company: Archimede, Le Pacte
Кинематограф/ Cinematography by: Nicolaj Brüel
Монтажа / Film Editing by: Marco Spoletini
Улоги / Cast: Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano, Adamo Dionisi, Francesco Acquaroli, Alida Baldari Calabria, Gianluca Gobbi, Aniello Arena

Марчело, ситен и нежен професионален грумер на кучиња, ќе се најде вовлечен во опасна однос на потчинетост кон Симоне, поранешен боксер насилник, кој го тероризира целото соседство. Во обид да си го поврати достоинството, Марчело ќе се реши на неочекувано одмазничко дело.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Cannes Film Festival – Best Actor (Marcello Fonte), Palm dog;
International Cinephile Society Awards – ICS Cannes Award for Best Actor;
Italian National Syndicate of Film Journalists – Best Film, Best Director, Best Actor, Best Editing, Best Production Design, Best Sound, Best Producer, Best Casting Director;
Jerusalem Film Festival – Best International Film