ДНЕВНИКОТ НА ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЌ

10-11-2019
in Category: СинеБалкан
ДНЕВНИКОТ НА ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЌ

ДНЕВНИКОТ НА ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЌ

THE DIARY OF DIANA B
DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ

Dana Budisavljevic


10.11. 19:00 кино Фросина
Држава / Country: Хрватска, Србија, Словенија / Croatia, Serbia, Slovenia
Јазик / Language: Хрватски, германски / Croatian, German
Времетраење / Runtime: 88’
Премиера / Release Date:
18 July 2019 (Хрватска / Croatia) – Pula Film Festival

 

Режија / Director:
Dana Budisavljevic
Сценарио / Writers:
Dana Budisavljevic, Jelena Paljan
Кинематографер /
Cinematography by:
Jasenko Rasol
Монтажа / Film Editing by:
Marko Ferkovic
Улоги / Cast:
Alma Prica, Igor Samobor, Ermin Bravo, Areta Curkovic, Mirjana Karanovic, Vilim Matula, Kreshimir Mikic, Krunoslav Sharic, Biserka Ipsha, Tihomir Stanic, Ivica Pucar, Livio Badurina, Jerko Marchic, Adrian Pezdirc, Boris Ostan, Barbara Prpic, Ursha Raukar, Katija Zubchic
Продуцент / Produced by:
Miljenka Chogelja, Olinka Vishtica
Музика / Music by:
Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz
Продукција / Production Company:
Hulahop, December film, This and That productions

 


Длабоко измачена од прогонот на недолжни мајки и деца во нацистички окупираната Хрватска, Диана, истакната Австријка, започнува подвиг што ќе прерасне во најголемата спасувачка кампања во Втората светска војна, која спасува десет илјади деца од сигурна смрт. Осумдесет години подоцна, неколкумина преживеани се враќаат среде урнатините на поранешните логори каде што ќе дознаат дека своите животи ги должат на решеноста на една жена. Преку својата фрагментарна структура, амалгам од архивски снимки, сеќавања на преживеаните, како и сцени опишани во дневничките записи на Диана, филмот се обидува да создаде филмска средба меѓу оние што историјата неправедно ги разделила: една несебична жена и децата што ги спасила.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Pula Film Festival – Grand Golden Arena for Best Festival Film, Golden Arena for Best Director (Dana Budisavljevic), Golden Arena for Best Music (Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz), Golden Arena for Editing (Marko Ferkovic), Golden Gate of Pula Audience Award, FEDEORA Award for Best Croatian Feature Film;
Motovun Film Festival, Rab Film Festival