ДИВАТА КРУША

ДИВАТА КРУША

ноември 17, 2018
во Категорија: 17.11. (сабота), cinedays2018, МК во ЕУ
4209 13
ДИВАТА КРУША

THE WILD PEAR TREE
AHLAT AGACI
Nuri Bilge Ceylan

17. 11. | 20:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 188’
Држава / Country: Турција, Македонија, Франција, Германија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Шведска / Turkey, Macedonia, France, Germany, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Sweden
Јазик / Language: Турски / Turkish
Премиера / Release Date: 18 мај 2018 (Франција) / 18 May 2018 (France) – Cannes Film Festival

Режија / Director: Nuri Bilge Ceylan
Сценарио / Writers:
Akin Aksu, Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan
Продуцент / Produced by: Zeynep Özbatur Atakan
Продукција / Production Company:
Detailfilm, Film i Väst, Memento Films Production, RFF International, Sister and Brother Mitevski, Zeynofilm
Кинематографер / Cinematography by:
Gökhan Tiryaki
Монтажа / Film Editing by:
Nuri Bilge Ceylan
Улоги / Cast:
Aydın Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüçlü, Serkan Keskin, Tamer Levent, Akın Aksu, Öner Erkan

Враќајќи се дома по дипломирањето, Синан одново мора да влезе во тешката семејна ситуација, со татко што е нервозен и тврдоглав и чијашто зависност од коцкање сосема ги има истенчено нервите на мајка му и сестра му. Тој се бори да се преориентира во семејната динамика, истовремено обидувајќи се да се соочи со следната фаза од неговиот живот. Планира да стане учител како татко му, но прво сака да заврши еден експериментален роман. Потрагата на Синан по значење и насока претставува основа за голем број долги и длабоки разговори, кои ја формираат емотивната и интелектуалната рамка на „Дивата круша“.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Cannes Film Festival; Sydney Film Festival; New Zealand International Film Festival; Melbourne International Film Festival; Toronto International Film Festival; Jerusalem Film Festival; Golden Rose Film Festival; New York Film Festival; Busan Film Festival