ДЕВА

11-11-2019
in Category: Официјална селекција
ДЕВА

ДЕВА

DEVA

Petra Szоcs


11.11. 17:30 кино Милениум
Држава / Country: Унгарија / Hungary
Јазик / Language: Унгарски, романски / Hungarian, Romanian
Времетраење / Runtime: 76’
Премиера / Release Date:
31 August 2018 (Италија / Italy) – Venice Film Festival

 

Режија / Director:
Petra Szоcs
Сценарио / Writers:
Petra Szоcs, Gergо V. Nagy
Кинематографер /
Cinematography by:
Zoltan Devenyi
Монтажа / Film Editing by:
Laszlo Dunai
Улоги / Cast:
Csengelle Nagy, Fatma Mohamed, Boglarka Koman, Botond Pall
Продуцент / Produced by:
Peter Fulop
Продукција / Production Company:
FP Films

 


Во малото романско гратче Дева, Като, тинејџерка што живее во сиропиталиште, ја удира струја додека си ја суши косата. Оваа навидум банална случка сосема ги менува нештата околу неа. Во сиропиталиштето доаѓаат електричари, а новата волонтерка Боги доаѓа да помогне при воспоставувањето ред. Като толку многу ќе се опседне со неа што почнува да ги преиспитува сопствените погледи на светот.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Venice Film Festival, Goteborg Film Festival