ДАНСКИ СИНОВИ

12-11-2019
in Category: Официјална селекција
ДАНСКИ СИНОВИ

ДАНСКИ СИНОВИ

SONS OF DENMARK
DANMARKS SØNNER

Ulaa Salim


12.11. 19:00 кино Фросина
Држава / Country: Данска / Denmark
Јазик / Language: Дански, арапски / Danish, Arabic
Времетраење / Runtime: 122’
Премиера / Release Date:
24 January 2019 (Холандија / Netherlands) – International Film Festival Rotterdam

 

Режија / Director:
Ulaa Salim
Сценарио / Writers:
Ulaa Salim
Кинематографер /
Cinematography by:
Eddie Klint
Монтажа / Film Editing by:
Jenna Mangulad
Улоги / Cast:
Zaki Youssef, Mohammed Ismail Mohammed, Rasmus Bjerg, Imad Abul-Foul, Ozlem Saglanmak, Ivan Alan Ali, Asil Mohamad Habib, Morten Holst, Elliott Crosset Hove, Ali Hussein, Olaf Johannessen
Продуцент / Produced by:
Daniel Muhlendorph
Музика / Music by:
Turkman Souljah
Продукција / Production Company:
Hyene Film

 


Една година по големиот бомбашки напад во Копенхаген, радикализацијата во земјата е зголемена, а етничките односи заострени. Се ближат парламентарните избори и лидерот на екстремната националистичка партија Мартин Нордал е на пат да извојува голема победа. Деветнаесетгодишниот Закарија се вклучува на радикална организација, каде што се зближува со Али. Обајцата не се согласуваат со состојбата на државата, која им врти грб на своите граѓани со мигрантско потекло, и решаваат да преземат нешто. Меѓутоа, и двајцата се само обични марионети во рацете на големите моќници. Во обидот да остават свој печат, нивното братство ќе биде ставено на тест, а нивните постапки ќе имаат тешки последици по нивните животни.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Seattle International Film Festival – Golden Space Needle Award – Best Director (Ulaa Salim);
Riviera International Film Festival – Jury Prize – Best Picture (Ulaa Salim, Daniel Muhlendorph);
International Film Festival Rotterdam, Goteborg Film Festival, CPH:DOX, Bif&st – Bari International Film Festival, Edinburgh International Film Festival, Karlovy Vary International Film Festival