ЦРНИ ПЕТАР

ЦРНИ ПЕТАР

ноември 16, 2018
во Категорија: 16.11. (петок), cinedays2018, Ретроспектива: Милош Форман
4005 13
ЦРНИ ПЕТАР

BLACK PETER
ČERNÝ PETR

Miloš Forman

16. 11. | 22:00 | Џебно кино МКЦ

Времетраење / Runtime: 85’
Држава / Country: Чехословачка / Czechoslovakia
Јазик / Language: Чешки / Czech
Премиера / Release Date: 17 април 1964 (Чехословачка) / 17 April 1964 (Czechoslovakia)

Режија / Director: Miloš Forman
Сценарио / Writers: Miloš Forman, Jaroslav Papoušek
Продуцент / Produced by: Jiri Sebor, Vladimir Bor
Музика / Music by: Jiri Slitr
Продукција / Production Company: Filmové studio Barrandov
Кинематограф/ Cinematography by: Jan Nemecek
Монтажа / Film Editing by: Miloslav Hajek
Улоги / Cast: Ladislav Jakim, Pavla Martinkova, Jan Vostrcil, Vladimir Pucholt, Pavel Sedlacek, Zdenek Kulhanek, Frantisek Kosina, Josef Koza, Bozena Matuskova

Петар е 16-годишен практикант во супермаркет, кој треба да внимава на крадци, а попрво би лежел крај базенот и би гледал по девојки. Петар почнува да има проблеми на работа кога нема да запре еден муштерија со сомнителен изглед. Дома, неговиот педантерија од татко постојано му држи предавања, а неговата девојка почнува да му обрнува многу внимание на еден друг пријател.
Со овој филм, Форман исто така го изразува и бунтовништвото што се раѓа кај младите во Источниот блок само неколку години пред почетокот на Прашката пролет.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Locarno International Film Festival – Golden Sail – Best Feature Film;
Jussi Awards – Best Foreign Director (Miloš Forman);
Venice Film Festival; Adelaide Film Festival; New York Film Festival; Berlin International Film Festival; Cottbus Film Festival; Midnight Sun Film Festival