ЧОВЕКОТ ШТО ГО УБИ ДОН КИХОТ

ЧОВЕКОТ ШТО ГО УБИ ДОН КИХОТ

ноември 10, 2018
во Категорија: 10.11. (сабота), 11.11. (недела), cinedays2018, Гала Премиера
4414 15
ЧОВЕКОТ ШТО ГО УБИ ДОН КИХОТ

THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE
Terry Gilliam

10. 11. | 20:00 | кино Милениум
11. 11. | 17:30 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 132’
Држава / Country: Шпанија, Белгија, Португалија, Франција, Велика Британија / Spain, Belgium, Portugal, France, UK
Јазик / Language: Англиски, шпански / English, Spanish
Премиера / Release Date: 19 мај 2018 (Франција) / 19 May 2018 (France) – Cannes Film Festival

Режија / Director: Terry Gilliam
Сценарио / Writers: Terry Gilliam, Tony Grisoni
Продуцент / Produced by: Mariela Besuievsky, Amy Gilliam, Gerardo Herrero, Gregoire Melin
Музика / Music by: Roque Baños
Продукција / Production Company: Alacran Pictures, Tornasol Films, Entre Chien et Loup, Ukbar Filmes, El Hombre Que Mato a Don Quijote AIE, Carisco Producciones AIE
Кинематограф/ Cinematography by: Nicola Pecorini
Монтажа / Film Editing by: Teresa Font, Lesley Walker
Улоги / Cast: Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgård, Olga Kurylenko, Joana Ribeiro

Тоби, циничен маркетинг директор, ќе се најде заробен среде скандалозната заблуда на еден стар шпански чевлар, кој верува дека е Дон Кихот. За време на нивните комични и значително надреални авантури, Тоби е принуден да се соочи со трагичните последици на еден филм што го снимил за време на својата идеалистичка младост – филм што засекогаш ги променил надежите и соништата на едно малечко шпанско село. Дали Тоби може да се искупи и да си ја поврати човечноста? Дали Дон Кихот може да ги преживее своето лудило и неизбежната смрт? Или љубовта ќе победи сѐ?

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Cannes Film Festival; Sydney Film festival; Brussels International Film Festival; Munich International Film Festival; Karlovy Vary International Film Festival; Melbourne International Film Festival; CPH PIX; BFI London Film Festival