Category Archives: Земја во фокус: Швајцарија

КАДЕ СИ ЖОАО ЖИЛБЕРТО?

КАДЕ СИ ЖОАО ЖИЛБЕРТО?

WHERE ARE YOU, JOÃO GILBERTO?
Georges Gachot

Филмот ги следи стапките на германскиот писател Марк Фишер, кој опсесивно трага по легендарниот основач на жанрот боса нова, бразилскиот музичар Жоао Жилберто, кој со децении не бил виден во јавност...
ХРОНОФОБИЈА

ХРОНОФОБИЈА

CRONOFOBIA
Francesco Rizzi

Сатер е осамен човек, кој е во постојано движење, бегајќи од себе. Преку ден, шета низ Швајцарија со бело комбе, додека преку ноќ тајно го набљудува животот на една друга осамена личност...
СОНОТ НА КАТРИНА

СОНОТ НА КАТРИНА

KATRINA’S DREAM
Dario Bischofberger, Mirko Bischofberger

Катрина сака да има деца, но нејзиното момче Луис не сака. Таа се вљубува во неговиот најдобар пријател Рон, кој станува мажот на нејзиниот живот. Една вечер, враќајќи се пијани од една роденденска забава...
ШВАЈЦАРЕЦОТ КРИС

ШВАЈЦАРЕЦОТ КРИС

CHRIS THE SWISS
Anja Kofmel

Зошто младите мажи толку ги фасцинира војната? И денес исто како и во деведесеттите години на минатиот век кога беснееше војна во поранешна Југославија? На 7 јануари 1992 година, младиот швајцарски новинар Крис Кристијан Виртенберг бил пронајден мртов во Хрватска...