Category Archives: Музички документарни филмови

ЕЛЕКТРИЧЕН ОРГАЗАМ ЗА ИДНИТЕ ГЕНЕРАЦИИ

ЕЛЕКТРИЧЕН ОРГАЗАМ ЗА ИДНИТЕ ГЕНЕРАЦИИ

ELECTRIC ORGASM FOR FUTURE GENERATIONS
Marija Vukic

Следејќи го бендот Електрични оргазам на нивната прекуокеанска турнеја во летото 2018 година, сликаме портрет на еден од најпопуларните и најдолговечни рок бендови на просторите на поранешна Југославија...
ТУСТА

ТУСТА

TUSTA
Andrej Korovljev

Музичка документарна биографија посветена на Бранко Чрнац – Туста, неодамна починатиот фронтмен на Куд Идијоти, легендарниот панк-рок бенд од Пула.
КЕИФ (МАКЕДОНСКА ЧАЛГИСКА ТРАДИЦИЈА)

КЕИФ (МАКЕДОНСКА ЧАЛГИСКА ТРАДИЦИЈА)

KEIF (MACEDONIAN CHALGIA TRADITION)
Blaze Dulev

Филмот го следи развојот на чалгијата во Македонија, западните влијанија, резултатите од оваа синтеза и секако, нејзиното појавување во денешниот контекст, преку интервјуа со македонски музичари, но и светски познати уметници...
НЕБЕСКА ТЕМА

НЕБЕСКА ТЕМА

HEAVENLY THEME
Mladen Maticevic

Документарец за животот и делото на Влада Дивљан, најпознат како фронтмен на српскиот и екс-југословенски рок бенд Идоли, еден од рок бендовите што го започнаа југословенскиот нов бран на културната сцена во поранешна Југославија во 1980-тите.