Category Archives: МК во ЕУ

ГЛАС

ГЛАС

THE VOICE
Ognjen Svilicic

Во католичко сиропиталиште доаѓа момче, кое одбива да се моли пред Бога, затоа што му е луто на целиот свет. Колку повеќе го присилуваат, станува сѐ побунтовно...
ПИЈАВИЦИ

ПИЈАВИЦИ

LEECHES
Dragan Marinkovic

Филмот опфаќа периодот меѓу 1996 и 2000 година, односно четири од десетината ужасни години за Србија на крајот на дваесеттиот век. Главниот лик е писателот Петар Мириќ, човек чиишто идеали за слобода, чесност, моралност и правдина, значително се разликуваат од начинот на живот во Србија под Милошевиќ...
ПОЛУСЕСТРА

ПОЛУСЕСТРА

HALFSISTER
Damjan Kozole

„Полусестра“ е приказна за две отуѓени полусестри од крајбрежниот град Изола, кои по долги години без гледање и комуникација, околностите ќе ги принудат да делат мал стан во Љубљана.
И ПОКРАЈ МАГЛАТА

И ПОКРАЈ МАГЛАТА

DESPITE THE FOG
Goran Paskaljevic

Една дождлива вечер, Паоло, сопственик на ресторан во мало гратче во близина на Рим, се враќа дома од работа. По пат среќава дете стуткано на студот на автобуска станица и решава да го земе дома...