Category Archives: Гала премиери

ЗАД ХОРИЗОНТОТ

ЗАД ХОРИЗОНТОТ

BEYOND THE HORIZON
Delphine Lehericey

На фармата на неговите родители, Гас (13), летниот распуст го поминува во читање стрипови, помагање на татко му, кој сета своја заштеда ја има вложено во современ кокошарник, и во игра со Мадо, дивото дете од селото. Но...
СИНОНИМИ

СИНОНИМИ

SYNONYMS
Nadav Lapid

Јоав не наидува баш на најдобар почеток во Париз. Тропа на вратата од еден стан, но открива дека е празен и, додека се капе таму, му ги крадат работите. Меѓутоа, овој млад Израелец е дојден со огромни очекувања...
ДОЖДЛИВ ДЕН ВО ЊУЈОРК

ДОЖДЛИВ ДЕН ВО ЊУЈОРК

A RAINY DAY IN NEW YORK
Woody Allen

Новата романтична комедија на Вуди Ален ја раскажува приказната за двајца студенти, Гетсби и Ешли, чијшто викенд во Њујорк воопшто нема да се одвива според планот. Дождот ќе подготви низа неочекувани средби и забавни авантури за обајцата...
СВИРКАЧИТЕ

СВИРКАЧИТЕ

THE WHISTLERS
Corneliu Porumboiu

Кристи, романски полицаец, кој е свиркач за мафијата, ќе оди на островот Ла Гомера за да научи древен свиркачки јазик. Во Романија е под постојан полициски надзор и со помош на овој кодиран јазик ќе може да продолжи да комуницира со мафијашите за да го извлече Золт од затвор...
МРТВИТЕ НЕ УМИРААТ

МРТВИТЕ НЕ УМИРААТ

THE DEAD DON’T DIE
Jim Jarmusch

Нешто не е во ред во заспаното гратче Центервил. Месечината е огромна и спуштена многу ниско, часовите на денот стануваат непредвидливи, а животните почнуваат да покажуваат необично однесување...
ЗА БЕСКОНЕЧНОСТА

ЗА БЕСКОНЕЧНОСТА

ABOUT ENDLESNESS
Roy Andersson

Отсликување на човековиот живот во сета негова убавина и суровост, неговиот раскош и баналност. Талкаме, како низ сон, нежно водени од нашиот наратор во стилот на Шехерезада. Неважни моменти се прикажани со еднакво значење како важни историски настани...
БОЛКА И СЛАВА

БОЛКА И СЛАВА

PAIN AND GLORY
Pedro Almodovar

Салвадор Маљо, филмски режисер на постари години, доживува низа повторни средби. Некои од нив се во живо, други пак се спомени... Преку потсетувањето на минатото, Салвадор ја наоѓа силната потреба да го раскаже и во таа потреба го пронаоѓа и сопствениот спас...
ВИСТИНАТА

ВИСТИНАТА

THE TRUTH
Hirokazu Kore-eda

Фабиен е француска филмска ѕвезда. Таа владее меѓу мажите што ја обожуваат и ѝ се восхитуваат. Кога ги објавува своите мемоари, ќерка ѝ Лумир се враќа од Њујорк во Париз со нејзиниот сопруг и детенцето...
МЛАДИОТ АХМЕД

МЛАДИОТ АХМЕД

YOUNG AHMED
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Белгиски тинејџер кова план да ја убие неговата наставничка откако ќе прифати екстремистичко толкување на Куранот. Како љубовта кон животот може да ја порази неговата желба да убие некого?...
ОФИЦЕР И ШПИОН

ОФИЦЕР И ШПИОН

AN OFFICER AND A SPY
Roman Polanski

На 5 јануари, 1895 година, капетанот Алфред Драјфус, млад и перспективен офицер во Француската армија, е деградиран поради шпионирање за Германија и осуден на доживотен затвор на Ѓаволовиот остров во Атлантскиот океан во близина на Француска Гвајана...