cinedays2018

ДИВАТА КРУША

ДИВАТА КРУША

THE WILD PEAR TREE AHLAT AGACI Nuri Bilge Ceylan Времетраење / Runtime: 188’ Држава / Country: Турција, Македонија, Франција, Германија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Шведска / Turkey, Macedonia, ...
4210
Интервју на Васил Христов

Интервју на Васил Христов

Филмот „ЕЈ!“ не е Холивуд, туку е интелектуален панк за еден исчезнат премиер Режисерот Васил Христов – Вуси по 10 години од првата клапа од снимањето на „ЕЈ!“ (HEY!), конечно во недела на „CINEDAYS“ ...
2228
„Еј!” е рефлексија на нашето најблиско болно минато

„Еј!” е рефлексија на нашето најблиско болно минато

„За време на една ноќна забава, група пријатели имаат спиритуална сеанса. На шега се обидуваат да стапат во контакт со духот на Александар Велики. Меѓутоа, наместо духот на античкиот лидер, меѓу нив ...
2207
Чудно и убаво е да ги свирам повторно ЕКВ

Чудно и убаво е да ги свирам повторно ЕКВ

По повеќе од 20 години пауза од музичката сцена, вечерва во Скопје во Младинскиот културен центар настапува легендарниот актер и музичар Срѓан Тодоровиќ Жика. Неговиот настап, како што вели тој, е ...
2110
КРИТИЧЕН КАМП во соработка со CINEDAYS и ГЛЕДАЈ.МК

КРИТИЧЕН КАМП во соработка со CINEDAYS и ГЛЕДАЈ.МК

РАБОТИЛНИЦА ЗА ФИЛМСКА КРИТИКА ЗА СРЕДНОШКОЛЦИ Основни алатки во теоријата на филмот, филмската критика и креативноста во полето се медиумската писменост и аналитичкиот пристап кон темата. Критичен ...
2124