Category Archives: СинеБалкан

ПОСЛЕДНИОТ СРБИН ВО ХРВАТСКА

ПОСЛЕДНИОТ СРБИН ВО ХРВАТСКА

THE LAST SERB IN CROATIA
Predrag Licina

Хрватска, седум години по банкротот. Во светот се води борба – водата вреди повеќе од нафта. Со цел да дојдат до неа, моќниците се спремни на војни, освојување, уништување, па дури и ширење зомби вирус...
СТУДЕН НОЕМВРИ

СТУДЕН НОЕМВРИ

COLD NOVEMBER
Ismet Sijarina

На почетокот на деведесеттите години на минатиот век, Југословенската влада ја одзема автономијата на Косово, го распушта собранието и ја затвора Националната телевизија. Сите институции добиваат нови управни органи, додека повеќето граѓани реагираат со мирни демонстрации...
КУЌАТА НА АГА

КУЌАТА НА АГА

AGA’S HOUSE
Lendita Zeqiraj

Деветгодишниот Ага живее со мајка му и четири други жени на зафрленa планинска локација во Косово. Ага се обидува да заработи со продажба на цигари, но главна цел му е да продолжи да го бара исчезнатиот татко...
ДНЕВНИКОТ НА ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЌ

ДНЕВНИКОТ НА ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЌ

THE DIARY OF DIANA B
Dana Budisavljevic

Длабоко измачена од прогонот на недолжни мајки и деца во нацистички окупираната Хрватска, Диана, истакната Австријка, започнува подвиг што ќе прерасне во најголемата спасувачка кампања во Втората светска војна, која спасува десет илјади деца од сигурна смрт...
ПОЛНА МЕСЕЧИНА

ПОЛНА МЕСЕЧИНА

FULL MOON
Nermin Hamzagic

Полицаецот Хамза мора да работи таа ноќ иако жена му се породува, бидејќи полицијата има недостиг од вработени. За нештата да бидат уште полоши, се чини дека луѓето што доаѓаат во станицата решиле да го докажат бапското верување за мистериозните моќи на полната месечина...
СЕСТРА

СЕСТРА

SISTER
Svetla Tsotsorkova

Мало гратче во современа Бугарија. Мајка и нејзините две ќерки се борат да преживеат. Занесената помладата ќерка, која е склона кон мечтаење, честопати измислува приказни за да го направи животот поинтересен.