БРАК

БРАК

ноември 9, 2018
во Категорија: 9.11. (петок), cinedays2018, СинеБалкан
4131 13
БРАК

THE MARRIAGE
MARTESA

Blerta Zequiri

9. 11. | 21:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 97’
Држава / Country: Косово, Албанија / Kosovo, Albania
Јазик / Language: Албански / Albanian
Премиера / Release Date: 28 ноември 2017 (Естонија) / 28 November 2017 (Estonia) – Talinn Black Nights Film Festival

Режија / Director: Blerta Zequiri
Сценарио / Writers: Blerta Zeqiri, Kreshnik Keka Berisha
Продуцент / Produced by: Kreshnik Keka Berisha
Продукција / Production Company: Bézé Film, Bunker Film
Кинематографер / Cinematography by: Sevdije Kastrati
Монтажа / Film Editing by: Kreshnik Keka Berisha
Улоги / Cast: Adriana Matoshi, Alban Ukaj, Genc Salihu, Dukagjin Podrimaj, Besnik Krapi, Kushtrim Sheremeti, Ilire Vinca Celaj, Aurita Agushi, Bislim Muçaj, Xhevdet Doda, Edon Rizvanolli

Нивната венчавка е за само две недели, па Анита и Беким ги прават последните подготовки за нивниот голем ден. Помеѓу исчекувањето вест за родителите на Анита, пријавени за исчезнати уште за време на војната во Косово во 1999 г., и семејството на Беким, кое сака сѐ да држи под контрола, парот некако успева да се снајде со подготовките. Но, кога поранешниот таен геј љубовник на Беким, Нол, неочекувано ќе се врати од странство, ситуацијата се усложнува, посебно кога Беким сфаќа дека Нол сѐ уште е вљубен во него.
Неизбежно, свадбената веселба станува исполнета со тензија кога почнува да се разоткрива необичниот љубовен триаголник.

Фестивали и награди / Festivals and awards:

Talinn Black Nights Film Festival – FIPRESCI Prize, Special Jury Prize – First Feature Competition (Blerta Zequiri);

Cleveland International Film Festival; Lucca Film Festival; Transatlantyk Film Festival; Transilvania International Film Festival

Sarajevo Film Festival