БОЛКА И СЛАВА

11-11-2019
in Category: Гала премиери
БОЛКА И СЛАВА

БОЛКА И СЛАВА

PAIN AND GLORY
DOLOR Y GLORIA

Pedro Almodovar


11.11. 20:00 кино Милениум    |    R  12.11. 17:30 кино Милениум
Држава / Country: Шпанија / Spain
Јазик / Language: Шпански / Spanish
Времетраење / Runtime: 113’
Премиера / Release Date:
13 May 2019 (Шпанија / Spain)

 

Режија / Director:
Pedro Almodovar
Сценарио / Writers:
Pedro Almodovar
Кинематографер /
Cinematography by:
Jose Luis Alcaine
Монтажа / Film Editing by:
Teresa Font
Улоги / Cast:
Antonio Banderas, Penelope Cruz, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas
Продуцент / Produced by:
Augustin Almodovar, Ricardo Marco Bude, Ignacio Salazar-Simpson
Музика / Music by:
Alberto Iglesias
Продукција / Production Company:
El Deseo

 


Салвадор Маљо, филмски режисер на постари години, доживува низа повторни средби. Некои од нив се во живо, други пак се спомени. Неговото детство во шеесеттите години на минатиот век, кога се доселил со родителите во едно село во Валенсија во потрага по подобар живот; првата симпатија; првата љубов во Мадрид во осумдесеттите години и болката на раскинувањето на врската додека неговата љубов сѐ уште била жива и силна; пишувањето како единствената терапија да се заборави тоа што не се заборава; неговите почетоци со филмот; и бескрајната празнина што ја открива неможноста да продолжи да снима филмови. Преку потсетувањето на минатото, Салвадор ја наоѓа силната потреба да го раскаже и во таа потреба го пронаоѓа и сопствениот спас.


Фестивали и награди / Festivals and awards:
Cannes Film Festival – Best Actor (Antonio Banderas), Best Composer (Alberto Iglesias);
ICS Cannes Award – Prix du Jury (Pedro Almodovar), Best Actor (Antonio Banderas);
Festival de Cine Europeo, Sydney Film Festival, Odesa International Film Festival, Melbourne International Film Festival, Toronto International Film Festival, New York Film Festival