БЕЗ ГАЈЛЕ, НЕМА ДА СТИГНЕ ДАЛЕКУ ПЕШ

БЕЗ ГАЈЛЕ, НЕМА ДА СТИГНЕ ДАЛЕКУ ПЕШ

ноември 15, 2018
во Категорија: 15.11. (четврток), 16.11. (петок), cinedays2018, Гала Премиера
4174 14
БЕЗ ГАЈЛЕ, НЕМА ДА СТИГНЕ ДАЛЕКУ ПЕШ

DON’T WORRY HE WON’T GET FAR ON FOOT
Gus Van Sant

15. 11. | 22:30 | кино Милениум
16. 11. | 15:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 113’
Држава / Country: САД / USA
Јазик / Language: Англиски / English
Премиера / Release Date: 19 јануари 2018 (САД) / 19 January 2018 (USA) – Sundance Film Festival

Режија / Director: Gus Van Sant
Сценарио / Writers: Gus Van Sant
Продуцент / Produced by: Charles-Marie Anthonioz, Mourad Belkeddar, Steve Golin, Nicolas Lhermitte
Музика / Music by: Danny Elfman
Продукција / Production Company: Iconoclast, Anonymous Content
Кинематограф/ Cinematography by: Christopher Blauvelt
Монтажа / Film Editing by: Gus Van Sant, David Marks
Улоги / Cast: Joaquin Phoenix, Jonah Hill, Rooney Mara, Jack Black, Mark Webber, Udo Kier, Beth Ditto, Tony Greenhand, Kim Gordon

Џон Калахан сака да ужива во животот, има талент за вулгарни вицови и проблем со алкохолот. Кога една целовечерна пијанка завршува во катастрофална сообраќајна несреќа, последното нешто што му паѓа на памет е да се откаже од пиењето. Но, кога неволно започнува да се лечи, охрабрен од неговата девојка и харизматичниот спонзор, Калахан открива дека поседува и дарба за цртање авангардни и навредливи карикатури, кои ќе му донесат следбеници низ светот и ќе му дадат шанса за нов почеток во животот. Заснована на вистинита приказна, оваа потресна, прониклива и честопати комична драма за исцелителната моќ на уметноста е адаптирана од автобиографијата на Калахан.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Sundance Film Festival; Berlin International Film Festival; San Francisco International Film Festival; Sydney Film Festival; Seattle International Film Festival; Provincetown Film Festival; BAMcinemaFest