БЕТИ: ВЕЛАТ ДЕКА СУМ ПОИНАКВА

БЕТИ: ВЕЛАТ ДЕКА СУМ ПОИНАКВА

ноември 9, 2018
во Категорија: 9.11. (петок), cinedays2018, Музички документарни филмови
3950 13
БЕТИ: ВЕЛАТ ДЕКА СУМ ПОИНАКВА

BETTY: THEY SAY I’M DIFFERENT
Philip Cox

09. 11. | 22:00 | Џебно кино МКЦ

Времетраење / Runtime: 54’
Држава / Country: Велика Британија, Франција / United Kingdom, France
Јазик / Language: Англиски / English
Премиера / Release Date: 22 ноември 2017 (Холандија) / 22 November 2017 (Netherlands) – International Documentary Festival Amsterdam

Режија / Director: Philip Cox
Сценарио / Writers: Philip Cox
Продуцент / Produced by: Laurent Mini, Damon Smith, Giovanna Stopponi
Продукција / Production Company: Native Voice Films, La Compagnie des Taxis-Brousse
Кинематограф/ Cinematography by: Philip Cox
Монтажа / Film Editing by: Esteban Uyarra
Улоги / Cast: Betty Davis, Fred Mills, Oliver Wang, Vernon Gibbs, Greg Errico, Elnora B. Neal, Nickey Neal, Connie Portis, Winona Williams, Desmond Nakano, Greg Tate, Militia Vox, Tamar-kali, Carlos Morales, Larry Johnson

Таа „беше првата…“, како што вели нејзиниот поранешен сопруг Мајлс Дејвис. „Мадона пред Мадона, Принс пред Принс“. Амбициозна музичарка од мало гратче, Бети Дејвис влегува во музичката сцена од 70-те. Се здружува со Џими Хендрикс и Слај Стоун, се мажи за Мајлс. Потоа, и покрај забраните и бојкотот, ќе стане првата црна жена што изведува, пишува и се менаџира самата. Бети беше пионерка на феминизмот, инспиративна и застрашувачка како ниедна жена пред неа. И потоа одеднаш, едноставно исчезнува. Бети Мејбри Дејвис е глобална икона чијашто мистериозна животна приказна никогаш досега не била раскажана.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
International Documentary Festival Amsterdam; Lisbon Film Festival; Perth Film Festival