БЕРНД БУДЕР - СЕЛЕКТОР НА ПРОГРАМАТА НА ОФИЦИЈАЛНА СЕЛЕКЦИЈА И СИНЕБАЛКАН

БЕРНД БУДЕР – СЕЛЕКТОР НА ПРОГРАМАТА НА ОФИЦИЈАЛНА СЕЛЕКЦИЈА И СИНЕБАЛКАН

ноември 1, 2018
во Категорија: cinedays2018, инфо
1562 0
БЕРНД БУДЕР – СЕЛЕКТОР НА ПРОГРАМАТА НА ОФИЦИЈАЛНА СЕЛЕКЦИЈА И СИНЕБАЛКАН

Се бара фантазија

„Разгорување на дијалогот“, „отворање на очите“ и „лижење на раните“ се термините со кои се опишува европскиот филм. Филмаџиите имаат задача да се справат со минатото, да ја изразат сегашноста и да погледнат во иднината. Со лични заплети подеднакво привлечни за сите. Градејќи мост помеѓу локалниот шмек и универзалниот допир. Изградени за привлекување на публиката со јасно дефинирани таргет-групи, а сепак непредвидливи. Со одлични слики, но кои не треба да се преголеми за еден лаптоп. Сето ова во едно европско секојдневие што преминува од една криза во следната – бара фантазија!

Убаво е што и покрај високите барања и политичкиот алармизам постојат одредени филмови што го нудат тоа нешто. Каде што помеѓу импровизација и контролирана строгост, документарно набљудување и емотивна страст, суптилно изолирани акциски мотиви и секојдневни приказни преувеличени во луциден сон, понекогаш се прават извонредни филмови во минимални средства. Робусни, чувствителни, напати премногу заплетени, а напати концептуално минималистички.

Осумте наслови на европски филмови и шесте филма од балканската конкуренција повторно доаѓаат без одредена тема – но, повторно покажуваат колку е разновидна европската кинематографија, колку е заводлива, имагинативна и прецизна. Од победници на Берлинале, до хитови на регионални фестивали. Сосема се подразбира дека таблата за анализа ќе биде искористена за прикажување на големите простори помеѓу линиите за да може да продреме зад насловите. Одново и одново се преминуваат граници, во артистичка и во буквална смисла. Фантазијата е на цена, дури и кај гледачите. Да бидеме инспирирани!