АУДИЦИЈА

АУДИЦИЈА

ноември 11, 2018
во Категорија: 11.11. (недела), cinedays2018, Ретроспектива: Милош Форман
3942 13
АУДИЦИЈА

AUDITION
Miloš Forman

11. 11. | 22:00 | Џебно кино МКЦ

Времетраење / Runtime: 80’
Држава / Country: Чехословачка / Czechoslovakia
Јазик / Language: Чешки / Czech
Премиера / Release Date: 28 февруари 1964 (Чехословачка) / 28 February 1964 (Czechoslovakia)

Режија / Director: Miloš Forman
Сценарио / Writers: Miloš Forman, Ivan Passer
Продуцент / Produced by: Vadimir Bor, Jiri Sebor
Музика / Music by: Jirí Slitr
Продукција / Production Company: Filmové studio Barrandov
Кинематограф/ Cinematography by: Miroslav Ondříček
Монтажа / Film Editing by: Miroslav Hájek
Улоги / Cast: Jan Vostrcil, Vladimir Zeman, Vladimir Pucholt, Vaclav Blumenfeld, Jirí Suchý, Jirí Slitr, Marketa Krotka, Ladislav Jakim, Karel Mares, Vladimír Hrabánek, Jaroslava Razova

„Аудиција“ со состои од два кратки филма што беа објавени заедно како еден игран филм. Првиот дел „Ако немаше музика“ содржи кусо анегдотско сиже за двајца млади музичари од ривалски дувачки бендови. Обајцата млади мажи претпочитаат да гледаат мото-трка одошто да свират концерт со нивниот бенд.
Вториот дел насловен како „Аудиција/Натпревар на таленти“ е лажен документарец за аудиција во прочуениот чешки театар Семафор. Оваа едноставна приказна ни зборува за една млада педикерка, која сака да си замине од работа за да учествува на аудицијата. За да го реши проблемот, лаже дека ја викнале.