АНГЛИЈА МИ ПРИПАЃА МЕНЕ

АНГЛИЈА МИ ПРИПАЃА МЕНЕ

ноември 13, 2018
во Категорија: 13.11. (вторник), cinedays2018, Музички документарни филмови
3887 14
АНГЛИЈА МИ ПРИПАЃА МЕНЕ

ENGLAND IS MINE
Marc Gill

13. 11. | 19:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 94’
Држава / Country: Велика Британија / United Kingdom
Јазик / Language: Англиски / English
Премиера / Release Date: 2 јули 2017 (Шкотска) / 2 July 2017 (Scotland) – Edinburgh International Film Festival

Режија / Director: Marc Gill
Сценарио / Writers: Marc Gill, William Tucker
Продуцент / Produced by: Baldwin Li, Orian Williams
Музика / Music by: Richard Skelton
Продукција / Production Company: Honolodge Productions
Кинематограф/ Cinematography by: Nicholas D. Knowland
Монтажа / Film Editing by: Adam Biskupski
Улоги / Cast: Jack Lowden, Jodie Comer, Jessica Brown Findley, Simone Kirby, Peter McDonald, Laurie Kynaston

Портрет на Морисеј и неговиот ран живот во 70-те години во Манчестер, пред да стане пејач на познатиот алтернативен рок бенд Смитс.
Стивен Патрик Морисеј сака да пишува и да пее. Но, како млад човек, неговиот глас не излегува подалеку од писмата од читатели на музичкото списание „НМЕ“ и ѕидовите на неговата канцеларија. Кога панк сцената доживува експлозија, Стивен открива дека во животот постои нешто повеќе од мрачни сатански стихови. Со помош на силни жени, младиот Морисеј учи да стане свој во свет што се обидува да го направи како сите останати.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Edinburgh International Film Festival; Jecheon International Music & Film Festival; CPH:PIX; New British Film Festival; Belgrade Film Festival