КВАДРАТОТ

КВАДРАТОТ

ноември 9, 2017
во Категорија: 10.11. (петок), 9.11. (четврток), cinedays2017, Гала Премиера
2534 8
КВАДРАТОТ

THE SQUARE
Ruben Östlund

9. 11. | 20:00 | кино Милениум

10. 11. | 15:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 142’
Држава / Country: Шведска, Германија, Франција, Данска / Sweden, Germany, France, Denmark
Јазик / Language: Англиски, шведски, дански / English, Swedish, Danish

Режија / Director: Ruben Östlund
Сценарио / Writers: Ruben Östlund
Продуцент / Produced by: Erik Hemmendorff
Музика / Music by: Rasmus Thord
Продукција / Production Company: Plattform Produktion
Кинематограф / Cinematography by: Fredrik Wenzel
Монтажа / Film Editing by: Ruben Östlund, Jacob Secher Schulsinger
Улоги / Cast: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary

Кристијан е почитуван куратор во музеј на современа уметност, разведен, но посветен татко на две деца, кој вози електричен автомобил и поддржува добротворни цели. Негова следна изложба е „Квадратот“, инсталација што ги повикува минувачите на алтруизам, потсетувајќи ги на нивната одлука како одговорни луѓе и сограѓани. Но понекогаш е тешко да ги исполните сопствените идеали: будалестиот одговор на Кристијан во врска со кражбата на неговиот мобилен телефон го вовлекува во срамни ситуации. Во меѓувреме, Агенцијата за односи со јавноста на музејот создава неочекувана кампања за „Квадратот“. Реакцијата е скандалозна и го става Кристијан, а и музејот, во егзистенцијална криза.

Фестивали и награди / Festivals and awards:
Cannes Film Festival – Palme d’Or 2017