Close
Navigation

НАРОДНА УЛИЦА

NATIONAL STREET

NÁRODNÍ TRÍDA

Режија:Stepan Altrichter
Продуцент:Pavel Strnad, Petr Oukropec
Сценарио:Stepan Altrichter, Jaroslav Rudis
Кинематографер:Cristian Pirjol
Монтажер:Jan Danhel
Улоги:Hynek Cermak, Katerina Janeckova, Jan Cina, Vaclav Neuzil, Jiri Langmajer, Jiri Soch, Barbora Vozkova, Leos Juracek, Martin Sobotka
Продукција:2019, Чешка, Германија
Јазик:Чешки
Официјална селекција91 мин. (15+)

Ова некогаш било длабока мрачна шума, а сега е станбен имот од монтажни станбени апартмани. Тие се дом на главниот лик, физички работник, кој бојадисува кровови, кого сите го викаат Вандам. Живее сам во стан во периферијата на Прага и секојдневно вежба за да одржува форма. Вечерите ги поминува во пиење пиво со другарите во локалниот паб „Северница“. Другарите од пабот го сметаат Вандам за нивни „национален херој“. Според една локална легенда, Вандам бил дел од протестите на „Националната улица“ во Прага на 17 ноември 1989, каде што, според легендата, создал историја така што го задал првиот удар.

ГРАДСКИ ПАРК