Вести

ИНТЕРВЈУ СО СЕМИ КАПЛАНОГЛУ, ДОБИТНИК НА „ЗЛАТНА МЕЧКА“ И ПОЕТ НА ФИЛМСКИОТ МИНИМАЛИЗАМ

ИНТЕРВЈУ СО СЕМИ КАПЛАНОГЛУ, ДОБИТНИК НА „ЗЛАТНА МЕЧКА“ И ПОЕТ НА ФИЛМСКИОТ МИНИМАЛИЗАМ

Човештвото е во голема духовна заблуда во денешницата. Затоа, мислам дека уметноста денес треба уште повеќе да ги потсетува луѓето во врска со овие вредности кои ги забораваме. Но, за жал, во ...
1993
НАГРАДЕНИТЕ ТЕКСТОВИ ОД КОНКУРСОТ ЗА ФИЛМСКА КРИТИКА

НАГРАДЕНИТЕ ТЕКСТОВИ ОД КОНКУРСОТ ЗА ФИЛМСКА КРИТИКА

Жирито во состав Влатко Галевски, Елена Димитровска и Златко Ѓелески ги прогласи наградите на конкурсот за филмска критика. Третата награда му беше доделена на Сашо Пшенко за текстот „Родители“, а ...
1947
CINEDAYS НАГРАДИ

CINEDAYS НАГРАДИ

На затворањето на овогодишниот CINEDAYS, доделени се фстивалските награди награди. За наградите од официјалната конкуренција одлучуваат: Семих Каплаоглу, Марија Драндаки и Евгенија Тидартова. ...
1994
Некои од главните кандидати за европски оскари, на CINEDAYS 2017

Некои од главните кандидати за европски оскари, на CINEDAYS 2017

Објавени се кандидатите за овогодишните европски оскари. Пред да бидат прогласени најдобрите во Европа, скопската публика ќе има можност да погледне некои од нив: Во конкуренција за најдобар филм е ...
1687
КОНКУРС ЗА ФИЛМСКА КРИТИКА

КОНКУРС ЗА ФИЛМСКА КРИТИКА

Почитувани, Како и минатите години, така и оваа година, во рамките на CINEDAYS го објавуваме конкурсот за филмска критика. Конкурсот е од отворен карактер, а пред сè е наменет нa оние што би сакале ...
1694
ОТВОРЕН ПОВИК ЗА РАБОТИЛНИЦА

ОТВОРЕН ПОВИК ЗА РАБОТИЛНИЦА

ОТВОРЕН ПОВИК ЗА РАБОТИЛНИЦА: ТЕХНИКИ НА СНИМАЊЕ АУДИЦИИ И ФИЛМОВИ Работилницата ќе ја води Ненси Бишоп, американска кастинг директорка На ова еднодневно предавање/работилница (на англиски јазик) ...
1666
CINEDAYS 2017

CINEDAYS 2017

Драги наши, Со огромно задоволство Ве известуваме дека во периодот од 9 до 19 ноември 2017 година, во организација на Младинскиот културен центар ќе се одржи шеснаесеттото издание на МЕЃУНАРОДНИОТ ...
1652