БРКАЈЌИ ГО ТРЕЈН -ДОКУМЕНТАРЕЦ ЗА ЏОН КОЛТРЕЈН

БРКАЈЌИ ГО ТРЕЈН -ДОКУМЕНТАРЕЦ ЗА ЏОН КОЛТРЕЈН

ноември 9, 2017
во Категорија: 9.11. (четврток), cinedays2017, Музички документарни филмови
2610 10
БРКАЈЌИ ГО ТРЕЈН -ДОКУМЕНТАРЕЦ ЗА ЏОН КОЛТРЕЈН

CHASING TRANE: THE JOHN COLTRANE DOCUMENTARY
John Scheinfeld

9. 11. | 21:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 99’
Држава / Country:
САД / USA
Јазик / Language: Англиски / English

Режија / Director: John Scheinfeld
Продуцент / Produced by: Spencer Proffer, Scott Pascucci, John Beug
Монтажа / Film Editing byPeter S. Lynch II
Продукција / Production Companies: Meteor 17, Crew Neck Productions
Улоги / Cast: Denzel Washington (глас), Common, Bill Clinton, Santana, Cornel West

Chasing Trane е исцрпен документарец за легендарниот џез саксофонист, кој го превртува светот на џезот со неговата безмалку вчудоневидувачка музика и којшто соработува со титани како Мајлс Дејвис. Овој умен, страствен, мисловен и инспиративен документарец е за некој што ја ползува моќта на џезот за да забавува, поттикне и промени. Coltrane Trane умира во 1967, на 40 години, како енигматска, доминантна фигура чие огромно влијание врз генерации музичари станува уште поголема по неговата смрт.