инфо

ЕЛЕНА ДИМИТРОВСКА

ЕЛЕНА ДИМИТРОВСКА

Елена Димитровска (1986, Скопје) дипломира на Катедрата по општа и компаративна книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Работела во културната редакција на неколку медиуми – ...
1613
ВЕЛИБОР ТОПИЌ

ВЕЛИБОР ТОПИЌ

Велибор Топиќ е роден 1970 г. во Мостар, Босна и Херцеговина, тогашна Југославија. Актерската кариера ја започнал во Поетскиот театар Лик во 1988 г., во драмата „Состојба на опсада“. Во 1990 г. се ...
1440
СЕМИХ КАПАНОГЛУ

СЕМИХ КАПАНОГЛУ

Семих Капланоглу е еден од најистакнатите режисери, сценаристи и продуценти во современата филмска индустрија во Турција. Дипломирал во 1984 г. на Академијата за применети уметности при Универзитетот ...
1508
НИК ЏЕЛИЛАЈ

НИК ЏЕЛИЛАЈ

Крешник Ник Џелилај (роден на 5 март, 1983 г.), е албански актер. Меѓународната кариера ја започнал со филмот „Тагата на г-ѓа Снајдрова“, во режија на Пиро Милкани, и глуми главна улога во три ...
1484
ПАВЛИНА ЖЕЛЕВА

ПАВЛИНА ЖЕЛЕВА

Павлина Желева е филмски критичар, новинар и продуцент со посебен интерес за балкански филмови и копродукции. Со години пишува за Меѓународниот филмски водич и работи како меѓународен кореспондент за ...
1421
ЗЛАТКО ЃЕЛЕСКИ

ЗЛАТКО ЃЕЛЕСКИ

Златко Ѓелески е писател, филмски, музички и книжевен критичар, роден на деветти февруари 1986 година во Битола. Основно и средно училиште има завршено во Кичево, а дипломира на Катедрата за Општа и ...
1814