cinedays2016

Одлука на жирито на селекцијата CineBalkan

Одлука на жирито на селекцијата CineBalkan

„Кога си губитник, биди губитник до крај“. Оваа реченица совршено ја отсликува хероината во овој филм. Нејзиното семејство и градот во кој живее се опасно заразни, но тоа не ѝ е доволно за да си ...
2270 13
Одлука на жирито на Официјална селекција

Одлука на жирито на Официјална селекција

Најдобар филм Наградата за најдобар филм ја добива „Влажност“ во режија на Никола Љуца, затоа што со оригинален филмски јазик успева да ја разобличи современата брачна заедница, прикажувајќи ги ...
2181 13
Првонаградениот текст на конкурсот за филмска критика

Првонаградениот текст на конкурсот за филмска критика

Прва награда за филмска критика – Крушкаровска Фросина Галопирачки ум: Естетика и бизарност Режија и сценарио: Вим Вандекејбус Кинематографер: Габор Сабо Фасцинантен и бизарен. „Галопирачки ум“ ...
2435 15
CINEDAYS награди

CINEDAYS награди

Како и секоја година, на затворањето на фестивалот ги прогласуваме наградите. Оваа година, наградите ги освоија: Филмот „Влажност“ во режија на Никола Љуца е добитник на наградата најдобар филм и ...
2331 13
„CINEDAYS“- ЕМОЦИОНАЛНА КАПИСЛА НА УРБАНИОТ ДУХ

„CINEDAYS“- ЕМОЦИОНАЛНА КАПИСЛА НА УРБАНИОТ ДУХ

Реткоста која ја пружа „Синедејс“ е можноста да се видат европкси филмови кои не се вбројуваат во популарните листи на интернет, туку во самата срж на развојот на филмот. Од една страна фестивалот ги ...
2155 10
Кристи Пуиу за „Нова Македонија“

Кристи Пуиу за „Нова Македонија“

Отпорот спрема моите филмови го доживувам како комплимент Кога зборуваме за романскиот нов бран секогаш зборуваме во множина, за мнозинство луѓе што како да работат заедно. Дури и германската ...
1990 13